Проект "Лебединая дорога"

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Проект "Лебединая дорога" » Лебединая дорога - 2007 » Новугородска летопись

Новугородска летопись

Сообщений 1 страница 5 из 5

1

… В год 6479. Приде Святослав с дружиною своею в Новугород и приде на лодьях варязи с Ладоги, и затворишася ноугородцы в детинце готовяси к войне. И рече князь вольному граду Новугроду: «Буде подо мной и имите ми ся по дань». И посла ноугородцы мужей нарочитых: купца Игоря и ремесленника Ингвара. И стали глаголоти они с князем реша что Новугород будет давати деньгу на торговую пошлину, а про дань и про верность князю за льстями  купца Игоря позапамятовали. На том и створив  мир Святослав съ ноугородцы, поиде посуху обратно.

… В лето 6479. Иде посадник ноугородский Арнольд со своею дружиною (2 чел.) на Киев; поя же множество варяг (5 чел.). И съ сими со всеми поиде Арнольд на кораблех; и бе числом кораблей 2. И прииде к Киеву, и воевати нача, и много убийства сотвори (2 человека), и разбиша многы полаты, и награбиша много золота (10 монет). А их же имаху пленикы (мастеров), овех посекаху, другиа же мучаху, а другыя в море вметаху, пощадив токмо Ольгу – матерь Святослава. И послаша кияне къ Святославу, глаголюще: «Ты, княже, чужея земли ищнещи и блюдеши, а своея ся охабив, малы бо нас не взяша ноугородцы, и матерь твою. Ащи не поидеше, ни обраниши нас, да паки ны возьмуть. Ащи ти не жаль очины своея, ни матере, стары суща?» То, слышав, Святослав, вборзе вседе на коне съ дружиною своею, и приде Киеву (опоздав на несколько минут), целова матерь свою, и съжалися о бывшем от ноугородцев. И собра Святослав вои и посла варяжска князя  Олафа на Новугород. А Арнольд возъвратися Новугороду, и пристрои вои на прок их.

… Весне же приспевъши, в лето 6480. Придя в лодьях Олаф, с воями бе-щисла множьство (~20 чел.) к Новугороду, и посла слы к ноугородцам, се же рече и грозя: «Хочу взяти в полон посадника вашего, а не дати, взьму град вашь». Се же ноугородцы лепо рече: «Не отдадим !!!». И бысть сеча велика (20 секунд), и одоляху варязи. И рече Арнольд воем своим: «Уже нам сде пасти; потягнем мужьски, братья и дружино!». И къ вечеру одоле Олаф, и взя град копьем, а во граде многих людей мечи исекоша, и жены, и дети поимаша, и во святых олтарех много крови пролиаша. И не оста во граде ни един живых: вси равно умроша и едину чашу пиша. Несть бо ту ни стонюща, ни плачуща – и ни отцу и матери о чадех, или чадом о отци и о матери, ни брату о брате, ни ближнему роду, но вси вкупе мертви лежаща. И где побьени быша от окаянного Олафа : посадник Арнольд Терминатор, и все воинство ноугородско (9 чел.) и друзе-варяжско (5 чел.) и удальцы и резвецы, узорочие ноугородское. Лежаша на земле пусте, на траве ковыле, снегом и ледом померзоша, ни ким брегома, От зверей телеса их снедаема, и от множества птиц разъстерзаемо. Все бо лежаша, купно умроша, едину чашу пиша смертную
Бысть убо тогда многи туги и скорби, и слез, и водыханиа, и страха, и трепета от всех злых, находящих на ны.

2

ЗАЧОООООТ!!!!!
ай малаца, я подобное рожаю , да невыражу... туго идеть речь...

3

плюс один

4

Классная летопись. У меня аж комплекс развился - по стилевым особенностям моя уступает. Но надо бы набраться сил и ее набить. Она поподробнее, хоть и не до конца.
Один комментарий: Ингвара на игре Ратшей звали.

5

Теперь уже когда сессию сдам.

Вы здесь » Проект "Лебединая дорога" » Лебединая дорога - 2007 » Новугородска летопись